A kosár tartalma
A kosara üres.
Reklamáció és visszaküldés
Reklamáció bejelentése, információk a reklamáció menetéről és intézéséről, áru visszaküldése.
A kosara üres.
Az étkezés szabályai éppúgy változnak, mint a helyesírás szabályai. Vagyis nagyon nehezen és lassan. Minél fontosabb az esemény, annál "szigorúbb" étkezési etikett alkalmazandó. A hétköznapi családi összejövetelekhez általában hétköznapi edényekhez nyúlunk, de ha egy fontosabb pillanatról van szó, akkor szeretnénk megteremteni a megfelelő hangulatot. Hogyan kell megteríteni az asztalt születésnapra, karácsonyra, húsvétra, vagy hogyan kell helyesen megteríteni az asztalt egy üzleti partnerrel való ebédhez? Az alapszabály a következő: Rendezett tér, ahol mindent elrendez, amire szüksége van az eseménynek megfelelően. A tematikus dekoráción kívül szükség lesz terítőre, terítékre, tányérkészletre (mélytányér, főétel tányér, desszert tányér, tányér csontoknak), evőeszközökre, de poharakra a vízhez, borhoz vagy sörhöz, valamint szalvétákra és csészékre a kávéhoz vagy teához.
A tökéletesen előkészített listán kívül az olyan "apróságokra" is gondolnia kell, mint az ülésrend. Ezzel sok idegeskedéstől és találgatástól kíméli meg magát. Az alapszabály a férfiak és a nők váltogatása. A különleges vendégek a lehető legközelebb üljenek a házigazdához. Legyen empatikus, és ne ültesse egymás mellé (sem egymással szemben) azokat a vendégeket, akik esetleg nem kedvelik egymást. Ez a serdülőkre is vonatkozik. A házigazdák vagy az asztalfőn ülnek egymással szemben, vagy egymás mellett, a hosszabb fal közepén. A fontosabb vendégek üljenek háttal a falnak, a szobával szemben, vagy a bejárati ajtó felé nézve. Ez a biztonság érzésének kialakításáról szól. A nők ne üljenek az asztal szélén. Ne féljen névkártyákat készíteni.
A háztartás legdrámaibb része általában a gyerekek, akik hajlamosak mindenki mellett ülni. A fiatalabb gyermekeket ültesse édesanyjuk mellé, akik természetesen fel vannak készülve arra, hogy foglalkozzanak velük. Szükség esetén időben biztosítson elegendő etetőszéket vagy ülőpárnát. Egy másik lehetőség a barátok részére külön egy asztal gyereknek, ahol a gyerekek külön étkezhetnek. Körülbelül 4 éves korú gyermekek számára alkalmas, akik már rendelkeznek óvodai szokásokkal. Ne féljen a törhetetlen műanyag edényektől.
A "luxus" hangulat megteremtéséhez legalkalmasabb a fehér terítő. Tiszta, nemes megjelenésű, és kiemeli a többi elemet. Mindig legalább 20 cm-rel hosszabbnak kell lennie az asztal méretétől. Alternatív megoldás az úgynevezett futó (vékony abrosz az asztal közepén), amikor az asztal valóban egyedi, és lehetőséget szeretne adni neki, hogy kitűnjön. Minden vendégnek legyen saját tányér alátéte. Minél fantáziadúsabb az étkészlet, annál vizuálisan minimalistábbnak kell lennie a terítőnek/alátétnek. Ez a vizuális egyensúlyról szól, nem a figyelemért való küzdelemről.
Nagy téma a tálalás módja. A vendégek előkészített edényekből "szednek" majd, vagy külön szolgálja fel az ételt minden személynek? Az ünnepi asztalt ennek megfelelően kell elkészíteni. Ha a vendégek maguk szednek az ételből, készítsen helyet, ahová az edények kerülnek, miután mindenki "szedett". Az ehető rész egy része (és dekorációként is használható) lehet az asztal közepén, például olajbogyó, szeletelt sajt, paradicsom, diófélék vagy pirított magvak, szőlő és más szeletelt zöldségek. Péksütemények is elhelyezhetők itt.
Ha az ételt külön szolgálja fel, a terítéknek tartalmaznia kell az ún. alaptányért, amely az asztalon marad. Erre a tányérra teszi rá a fogásokat. Tiszta tányér minden fogáshoz. A háztartásokban általában az alaptányért helyettesítik egy alátéttel. Ha nem "hercegnőt" lát vendégül, akkor általában elég személyenként két tányér (leves és főétel), majd a desszertes tányérokat külön szolgálni.
Az evőeszközök a tányérok mellé kerüljenek oly módon, hogy logikusan először a külsőket használják. A leveses kanál és kés/kések (hal, steak, szósz...) a jobb oldalon, a villa(k) a bal oldalon. Helyezze a desszertes kanalat/villát a tányérok fölé. Ha halat vagy "maradékot" tartalmazó ételt szolgál fel, akkor a vendégnek egy ún. "klubtányért" is biztosítania kell, ahová a csontokat helyezik majd. Az elején általában ott a szalvéta áll.
És hogyan kell megfelelően megteríteni az asztalt, vagyis elhelyezni a poharakat? A legközelebbi legyen az, amelyet először használ (a pohárköszöntőhöz), vagy amelyik a kiválasztott italhoz illik. Távolítsa el a többit. Készíthet az asztalra egy kancsó vizet. A kávét az étkezés után tálalja. Használjon nem hagyományos dupla falú üvegpoharakat.
Általában dekorációkat használunk a kívánt hangulat megteremtésére. A legtöbb alkalom ismétlődő, ezért javasoljuk, hogy ne dobja ki őket.
Karácsonyi dekorációk: adventi koszorú, mikulásvirág, magyallevél, karácsonyi témájú alátétek, karácsonyi témájú szalvéták, rendezett tűlevelű ágak, aranyozott/ezüstözött vagy természetes tobozok különböző tűlevelűektől... Piros, zöld vagy az arany szín illik az alkalomhoz. Kipróbálhatja a réz dekorációkat is, beleértve az evőeszközöket is. Ne féljen a szalmadíszektől vagy a finom fényektől, például egy üvegbe vagy vázába helyezve. Ha nincsenek kisgyermekei, a gyertyák (és nem csak az adventi koszorún lévők) szintén hasznosak.
Húsvéti dekorációk: A húsvét a tavaszról, vagyis a természet ébredéséről szól. Mindenféle tavaszi virág alkalmas, tulipán, hóvirág, aranyeső, cicuskák... Mivel a tavasz a szaporodásról is szól, nem hiányozhatnak a tojás, állatkák (nyuszik, csibék...) szimbólumai sem. A motívum nem csak alátéteken, hanem a szalvétán is megismételhető.
Születésnapok: A kisebb gyermekek születésnapi asztalát általában egy bizonyos színnel vagy élénk színekkel díszítik. Konfetti, felfújható léggömbök, színes tányérok és szalvéták alkalmasak. Készíthet egy tortaállványt az asztal közepére. Hogyan terítsünk asztalt születésnapra, amely egyben életévforduló is? Alkalmazhat "büféasztal" megoldást is. Az egyes csemegék között elhelyezheti például az ünnepelt születésnapi fotóit életének különböző szakaszaiból.